Knetterende Schedels – kortfilm, 18’, regie en scenario: Kris J.Y. Verdonck

Knetterende Schedels is een verfilming van het werk van Roger van de Velde.
Regisseur Kris Verdonck en zijn ploeg draaiden de film in dezelfde gevangenis als waar van de Velde Knetterende Schedels meemaakte en neerpende.
Journalist Roger van de Velde zat tien jaar lang in de psychiatrie en in de gevangenis omwille van een verslaving aan pijnstillers. Daar berichtte hij over in kortverhalen en in het pamflet Recht op Antwoord. Samen met bewaard gebleven brieven vormen ze de bron van het scenario van de kortfilm.

Knetterende Schedels is de verfilming van de meesterlijke verhalenbundel “Knetterende Schedels” en het knallende pamflet “Recht van Antwoord” van Roger van de Velde, beide gepubliceerd in 1969.
Hoofdpersonage Roger zit in de staatspsychiatrie omwille van zijn verslaving aan Palfium-pillen. Met zijn haarscherpe journalistieke oog en dito pen observeert hij het uitzichtloze bestaan in deze tragikomische hel.
Centraal staat een scheerbeurt die Roger ondergaat. Zal zijn medepatiënt en barbier Evarist hem proberen de keel over te snijden? Immers Evarist draagt Roger een onmenselijk grote haat toe. Evarist had namelijk aan de andere patiënten en als eerste aan Roger een naaktfoto laten zien van een wulpse vrouw. Hij is ervan overtuigd is dat Roger hem verraden heeft bij de directie.

En dan zijn er nog de kleurrijke randfiguren die de instelling bevolken. De altijd biddende Mosje Cheronim, de excentrieke schilder Gerard Brasseur, de kleurrijke Markies de la Motte en vele anderen.

Trailer:


De hoofdrollen worden gespeeld door Dries De Win (Froe Froe, VRT) en Sam Bogaerts. Belangrijke bijrollen zijn er o.a. voor Sara De Bosschere, Lander Cornelis, Roel Van Den Dries, Willy Govers, Jacques de Bock en de Antwerpse underground-legende Ludo Mich. Ook de acteurs van de Kempense toneelkring Het Heidebloempje speelden belangrijke neven- en figuratierollen.
Knetterende Schedels is de eerste Belgische film die in een bestaande gevangenis werd gedraaid. Deze unieke locatie speelt een belangrijke rol, als een extra personage, in de film.
Tijdens het draaien was de ploeg onderworpen aan dezelfde veiligheidsregels als bezoekers en gedetineerden. Zo mocht niemand een gsm of ander communicatietoestel op zak hebben en werd alles wat naar binnen moest, gecontroleerd.
Om het scenario te kunnen schrijven, deed Kris Verdonck research in het archief van het Letterenhuis. Daar worden honderden brieven van Roger van de Velde bewaard, sommige nog beter geschreven dan het gekende gepubliceerde werk.
Om de kortfilm te kunnen maken, stak Verdonck zich in schulden. Hij hoopt via crowdfunding een deel te kunnen recupereren.
Meer info vind je op facebook.com/knetterendeschedels.

Bekijk knetterende schedels