Laden...

Foto: Griet Troch

Er bestaan drie soorten van houtbewerking zei mijn docent Daan Pleumeekers, altijd. Je hebt de beeldhouwers (de dichters) de meubelmakers (de schrijvers van romans en novelles) en de bekisters (de scriptschrijvers en scenaristen). 

Nu wil het toeval dat mijn familie langs vaders kant sinds generaties sterk in de houtnijverheid was vertegenwoordigd. Het begon bij houthakkers in Bolsward (Friesland) dan houtzagerijen die onderdelen voor sluizen maakten, meubelmakers, een beeldhouwer, een decorbouwer, standenbouwer en schrijnwerker en zelf maakte ik de cirkel rond als bosarbeider waardoor ik deze redenering goed kan volgen. Een dichter gaat vergezeld van het beeld dat hij voor zich heeft maar hij moet er wel de juiste vorm aan kunnen geven waardoor het niet omvalt. Mijn oma, Sim Van Der Auwera die zelf literator en dichteres was liet me weten dat een gedicht schrijven zo moeilijk is als een huis bouwen. Het is een soort van architectuur van de taal. Dat een schrijver zoals een meubelmaker er moet op letten dat zijn structuur niet instort is een kwestie van pen en gat-verbindingen. Hoe blijft mijn draagvlak overeind. Hoe behoud ik mijn structuur zonder dat die bij het volgende hoofdstuk alweer inzakt. Dat de scenarist of scriptschrijver de bekister is en het beton de interpretatie van de acteur. Leg de bekisting of het script weg en het wordt weer papier. 


Categorie: Boeken

Kotegeishi

Kotegeishi beschrijft het verhaal van de jonge twintiger Mymer Yzants op de vooravond van zijn eerste psychose.
We ontmoeten hem voor het eerst op het jaarlijkse Driekoningenfeest van zijn vaders clan in het grootouderlijke huis waar zich alle Yzantsen met hun aanverwanten rond het buffet verzameld hebben.

Verder lezen
Categorie: Poëzie

Stamboomverzen. Een Clan 43 odes.

In zijn debuut Stamboomverzen, met de sprekende ondertitel ‘Een clan. 43 odes’, brengt Lander Cornelis zijn wijdvertakte familie in kaart. Gedicht na gedicht brengt hij evenveel clanleden in beeld in één ononderbroken reeks.

Verder lezen
Categorie: Gedichten

Bitterzoet

hoe bitterzoet een stroeve mond een litanie vol tegenspoed
de glazen witte zaal begroet in een avond van regen
de geur van wilde marjolein van watten en van medicijn

Verder lezen
Categorie:

Meeuwen

Meeuwen

de schaterende meeuwen
klieven als houwelen
de puimsteengrijze hemel

Verder lezen
Categorie:

Sneeuwwit

Voor Simon Keersmaekers
er waait een sneeuw doorheen die tuin
waar tomben van verweerd arduin
in koude aarde staan geplant

Verder lezen
Categorie: Poppentheater

Vlinders

Het bekende, traditionele verhaal "Butterfly Lovers" werd herwerkt door poppenspelers Lize Verlooy en Barbara Claes, scenario door Lander Cornelis met muzikale begeleiding door The Bracket Percussion Ensemble.tekst

Verder lezen
 © 2021 Lander Cornelis

Onschuldige cookies worden gebruikt om het gebruiksgemak van deze website te verbeteren.