Laden...

Foto: Griet Troch

Er bestaan drie soorten van houtbewerking zei mijn docent Daan Pleumeekers, altijd. Je hebt de beeldhouwers (de dichters) de meubelmakers (de schrijvers van romans en novelles) en de bekisters (de scriptschrijvers en scenaristen). 

Nu wil het toeval dat mijn familie langs vaders kant sinds generaties sterk in de houtnijverheid was vertegenwoordigd. Het begon bij houthakkers in Bolsward (Friesland) dan houtzagerijen die onderdelen voor sluizen maakten, meubelmakers, een beeldhouwer, een decorbouwer, standenbouwer en schrijnwerker en zelf maakte ik de cirkel rond als bosarbeider waardoor ik deze redenering goed kan volgen. Een dichter gaat vergezeld van het beeld dat hij voor zich heeft maar hij moet er wel de juiste vorm aan kunnen geven waardoor het niet omvalt. Mijn oma, Sim Van Der Auwera die zelf literator en dichteres was liet me weten dat een gedicht schrijven zo moeilijk is als een huis bouwen. Het is een soort van architectuur van de taal. Dat een schrijver zoals een meubelmaker er moet op letten dat zijn structuur niet instort is een kwestie van pen en gat-verbindingen. Hoe blijft mijn draagvlak overeind. Hoe behoud ik mijn structuur zonder dat die bij het volgende hoofdstuk alweer inzakt. Dat de scenarist of scriptschrijver de bekister is en het beton de interpretatie van de acteur. Leg de bekisting of het script weg en het wordt weer papier. 


Categorie: Poëzie

Stamboomverzen. Een Clan 43 odes.

In zijn debuut Stamboomverzen, met de sprekende ondertitel ‘Een clan. 43 odes’, brengt Lander Cornelis zijn wijdvertakte familie in kaart. Gedicht na gedicht brengt hij evenveel clanleden in beeld in één ononderbroken reeks.

Verder lezen
Categorie: Poëzie

Voor Elisa van Lander

ik raak met moeite bij het wit
dat om uw blauwe ogen ligt
waaruit Uranus is ontstaan
in de luwte van uw zijn
klaart de dageraad mij op

Verder lezen
Categorie: Poëzie

Weinig gaat mij aan

weinig gaat mij aan
hoe varens in een bos volstaan met muggen in het tegenlicht
tegen de vurige avond
ik heb niet te verstaan
hoe de schaduw van een eik bij zomernacht zijn warmte laat

Verder lezen
 © 2023 Lander Cornelis

Onschuldige cookies worden gebruikt om het gebruiksgemak van deze website te verbeteren.