Wat is er toch aan de hand met de Engelse taal dat die zo aanstekelijk wordt toegepast op facebook als betrof het een besmettelijke bacteriële infectie op de stembanden? Alsof veel niet-Engelstaligen prompt klaarkomen wanneer ze Engels kunnen toepassen als betrof het het moderne Latijn van de Nieuwste Tijd.
Niet dat ik op zich iets tegen Engels heb. Verre van. Shakespeare vind ik bijvoorbeeld een uitmuntend schrijver. Ik vond Inspector Morse een aangename verschijning op de buis, destijds. Monty Python was ook niet mis. Engels kan mooi zijn. Een beetje bekakt en hooghartig voor wie daar van houdt. Humoristisch. Droog. Een beetje ouderwets ook en vaak genoeg marginaal.
Engels is mooi in Engeland terwijl ik het in Nederland en Vlaanderen eerder een camouflagetaal vind worden waardoor het steviger krachttermen in het Nederlands omfloerst. Maak maar eens een letterlijke vertaling van 'motherfucker' naar het Nederlands. Welke gevolgen zou je eraan overhouden zulk een scheldwoord in de moedertaal toe te passen, denk je? Op zijn minst een gebroken neus volgens mij en dat is terecht. Voorts weet ik niet wat er zo seksueel aantrekkelijk is aan een taal die in Europa al niet meer wordt gesproken sinds de Brexit. Er zijn ook best wat geschiedkundige wanklanken aan Engeland verbonden. Ze zijn de uitvinders van het concentratiekamp in Zuid-Afrika waar ze de Boers in opsloten, ze hebben alle omliggende Keltische talen van de kaart proberen te vegen op de Britse eilanden. Zo zijn het Cornisch en het Manx uitgeroeid. Iers, Schots en Welsch waren verboden talen, tijdens de hoogdagen van hun koloniale politiek ging in het perfide Albion (van een militaristische pijn in de aars gesproken), de zon ook niet meer onder. Ze hebben het bombardement op Mortsel en Dresden op hun kerfstok, zijn nooit in Polen geraakt terwijl dat dat toch een bondgenoot van hen was, ze hebben een onschuldige vredesbetoging in Derry aan rafels geknald (Bloody Sunday), de Engelse pers heeft het doodgezwegen, de koningin heeft die militairen gedecoreerd, Liverpoolsupporters hebben het Heizeldrama veroorzaakt in 1985, ze hebben Tatcher, de ijzeren dame gehad en Tony Blair... en nu sluit Boris Johnson de grenzen met Europa.
Leg mij nu eens uit waarom de Engelse taal dan zo kwistig moet worden verspild? Is het een slecht zelfbeeld van ons? Mag ik deze taal 'boycotten,' om zo bewust mogelijk een Ierse familienaam te noemen? Is Engels dan zo een moderne en boeiende taal om ze zo gul in de mond te nemen? Ik dacht het niet. Tenminste niet meer in Europa. En voor de wetenschap hadden we al twee talen. Grieks en Latijn.